10. 5. 2022, 17:18 | Vir: STA

Zelenski: "Če ruske vojske ne bomo ustavili, bo ta še naprej napredovala tudi na ozemlje Slovaške"

Profimedia

Ukrajinski predsednik je dejal, da razume, da bo Slovaška težko shajala brez uvoza ruskega plina, vendar bi ji grozila usoda Ukrajine, če bi še naprej sodelovala z Rusijo.

Slovaška in druge evropske države morajo prekiniti nadaljnje sodelovanje z Rusijo, je v video nagovoru slovaškemu parlamentu danes poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dejal je, da razume, da bo Slovaška težko shajala brez uvoza ruskega plina, vendar bi ji grozila usoda Ukrajine, če bi še naprej sodelovala z Rusijo.

Opozoril je, da so ukrajinski politiki v preteklosti trdili, da morajo sodelovati z Rusijo in dovolili namestitev črnomorske flote v zameno za poceni plin. 

Profimedia

Zelenski je po pričakovanjih pozval Slovaško, naj Ukrajini dobavi več obrambne opreme, kot so bojna letala in helikopterji, ter uvede strožje sankcije proti Rusiji. "Če ruske vojske ne bomo ustavili, bo ta še naprej napredovala tudi na ozemlje Slovaške," je dodal. Slovaški poslanci so Zelenskemu namenili dolg aplavz.

Robert Fico

Slovaški zunanji minister Ivan Korčok je opozicijske politike obtožil strahopetnosti. Slovaška se po njegovem mnenju ne more pretvarjati, da se je ta vojna ne tiče.

Z nastopi v evropskih parlamentih je Zelenski okrepil prepričanje, da se bo ta vojna za Slovaško in Evropo končala zmagovito, je izjavo slovaškega zunanjega ministra.

Slovaška se poleg Madžarske, Bolgarije in Češke ne strinja z embargom EU na uvoz ruske nafte, ki naj bi ga članice uveljavile konec leta 2022. Slovaška svoje stališče utemeljuje s dejstvom, da vso nafto uvozi iz Rusije, embargo pa bi tako hudo prizadel njeno gospodarstvo.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije