5. 3. 2022, 07:00 | Vir: STA

Znameniti Rijksmuseum bo donacije namenil raziskavam o ženskah v svoji zbirki

profimedia

Amsterdamski Rijksmuseum bo donacije v vrednosti 300.000 evrov namenil obsežnim raziskavam o ženskah v svoji zbirki. Skupaj z zasebnimi donatorji je ustanovil sklad Ženske Rijksmuseuma, ki bo začel delovati 8. marca, piše spletni portal Art Daily.

Cilj večletnega raziskovalnega programa je po pisanju spletnega portala raziskava o umetnicah in opisih žensk v zbirki muzeja, poleg tega želijo doseči bolj uravnoteženo zastopanost žensk v muzejski zbirki in na razstavi.

Po besedah direktorice za razvoj in medije v muzeju Hendrikje Crebolder so ženske v zgodovini in umetnosti še vedno prej izjema kot pravilo. Vloga žensk je bila v resnici veliko večja, kot je bilo doslej priznano ali opisano.

"Velikodušna podpora zasebnih donatorjev in ustanovitev sklada pa nam bosta omogočili, da bomo opravili raziskave na tem področju ter dodali nove zgodbe in tako korigirali netočne predstave," je povedala.

Vodja raziskovalnega programa Jenny Reynaerts namerava v okviru raziskave med drugim poiskati odgovor na vprašanje, koliko umetnic je zastopanih v zbirki. V Rijksmuseumu so po pisanju spletnega portala že identificirali avtorice slik in skulptur v svoji zbirki, sedaj pa morajo to denimo storiti še za več sto tisoč del na papirju.

Posvetila se bo tudi identiteti žensk, upodobljenih na umetninah, ter njihovi vlogi v nizozemski zgodovini. Ženske so namreč še vedno pogosto opisane kot "žene nekoga". Temeljito pa nameravajo tudi raziskati izvor del v muzejski zbirki in zgodovini muzeja ter identificirati ženske zbirateljice, mecenke, dobrotnice in tudi zaposlene.

Po pisanju Art Daily se bo 8. marca na platformi Rijksmuseum Stories začela serija o pomembnih ženskah v zbirki Rijksmuseuma s Cathelijne Blok, kreativno direktorico revije The TittyMag. Prav tako za 8. marec je napovedan mednarodni simpozij Ženske v muzeju: Najboljše prakse. Sodelujoči bodo obravnavali teme, kot so ženske v svetu umetnosti, ženski pogled na muzejske predmete in slepe pege v feministični umetnostni zgodovini.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu