2. 12. 2021, 07:00 | Vir: STA

Ana Gros: V naši skupini ni šibkega člena

Nebojša Tejić/STA

Prva dama slovenskega rokometa Ana Gros je v zadnjih letih blestela v dresih francoskih Metza in Bresta, poleti pa se je preselila k nesramno bogatemu moskovskemu CSKA. Pred Velenjčanko in njenimi reprezentančnimi soigralkami je svetovno prvenstvo v Španiji, v prvem delu turnirja pa jih čakajo nastopi v tako imenovani "skupini smrti".

Priprave za svetovno prvenstvo v Španiji so bile kratke, ni manjkalo težav. Nekatere pomembne slovenske igralke bodo zaradi poškodb manjkale, nekatere so pod vprašajem, tudi sami ste imeli v zadnjem času obilo zdravstvenih težav s poškodovano stegensko mišico. Kakšno je trenutno stanje?

"Počutim se v redu. Na igrišču iz dneva v dan napredujem, telesna pripravljenost pa še ni na najvišji ravni. Osredotočam se na tisto, kar znam, ekipi želim dati svoj maksimum."

Slovenija na zadnjih dveh tekmah pred odhodom v Španijo ni navdušila, v Poreču je izgubila obe tekmi proti Hrvaški. Kakšna je vaša trenutna pripravljenost?

"Telesna pripravljenost je na zadovoljivi ravni, glede na vse poškodbe in bolezni, ki smo jih imeli v zadnjem času. V enem tednu težko nadoknadiš vse pomanjkljivosti. Na svetovno prvenstvo se moramo odpraviti pozitivno naravnani in z mislijo, da naredimo dober izid. Najbolj pomembno je, da bo vsaka igralka dala svoj maksimum, le v tem primeru nam lahko uspe."

Na tekmah v Poreču je bilo veliko napak. Kako jih odpraviti?

"Napake se dogajajo, perfektne igre ni. Upam, da bomo do prve tekme na svetovnem prvenstvu pripravljene, čeravno se zavedamo, da se črnogorski sistem igre povsem razlikuje od hrvaškega. Zelo pomembno bo, da se prilagodimo igri tekmic in ne izgubimo rdeče niti v naši igri."

Slovenijo v prvem krogu čaka Črna gora. Kako se zoperstaviti reprezentanci, ki bo dodaten motiv za dokazovanje bržkone črpala tudi v dejstvu, da je na slovenski klopi nekdanji črnogorski selektor Dragan Adžić?

"Na Črnogorke se pripravljamo že od prvega dneva priprav, v zadnjih dneh pa še veliko bolj intenzivno in konkretno. Čeprav bodo manjkale nekatere njihove dolgoletne nosilke igre, gre za zelo neugodne tekmice. V primerjavi s prejšnjimi tekmovanji nimajo več tako dolge klopi, a gojijo zelo poseben slog igre z dvema krožnima napadalkama, ki je zelo nevsakdanji. Zaradi tega bo treba biti še bolj pozoren in zbran proti močnim tekmicam, ki imajo veliko željo po dokazovanju. Želim si, da bi bila naša želja po zmagi še večja."

Slovenijo v skupinskem delu nato čakata še dva izjemno zahtevna dvoboja proti Franciji in Angoli. Kdo je najšibkejši člen v skupini A?

"V naši skupini ni šibkega člena. Znova nismo imeli srečne roke pri žrebu, znova smo se uvrstili v najtežjo možno skupino, tako kot na minulih velikih turnirjih. Ne bomo jokale, ne preostane nam drugega, kot da gremo tekmo po tekmo in se temeljito pripravimo na vsako reprezentanco. Francija je rokometna velesila in letošnja olimpijska prvakinja iz Tokia, Angola nas je premagala pred dvema letoma na Japonskem, že na prvi tekmi pa nas v petek čaka Črna gora. Za nas bi bila sijajna popotnica, če bi dobili uvodno tekmo."

Pogovarjal se je Aleksander Đurić

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije