4. 4. 2022, 17:51 | Vir: STA

NEPREMAGLJIVI! Ali lahko Rogliča na španskih tleh sploh kdo še premaga?

Profimedia

Slovenski kolesarski as je zmagovalec uvodne etape dirke po Baskiji. Na kronometru je ugnal najverjetnejšega tekmeca v boju za skupno zmago. 

32-letni Kisovčan Primož Roglič je zmagal 63. tekmo v karieri, od tega 16. v vožnji na čas. Olimpijski prvak v tej disciplini je še naprej neporažen na kronometrih na španskih tleh, dobil je vseh osem voženj, od tega štiri na dirki po Baskiji.

Osem minut pred Rogličem je na pot krenil Belgijec Remco Evenepoel in postavil prepričljivo najboljši čas v kratki vožnji na čas. Skozi cilj je pripeljal 11 sekund pred Cavagno, Roglič, ki je zmagal tretjič v sezoni, pa je nato njegov čas še izboljšal.

Kot branilec lanske zmage po Baskiji je trenutno drugi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze startal kot zadnji, na vrhu najtežjega vzpona na trasi pa je imel vsega pol sekunde zaostanka za deset let mlajšim Belgijcem. Na spustu je ohranil položaj, na zadnjem kratkem vzponu po ozki tlakovani cesti pa je prišel do odločilne prednosti in si zagotovil rumeno majico vodilnega na dirki.

"To je le začetek, v bistvu šele prvih deset minut napora. Tako se velike razlike ne morejo ustvariti. Vedno rečem, da je bolje imeti nekaj prednosti kot zaostanka, teh pet sekund pa vseeno ne pomeni ravno veliko. Uživamo in dirkamo iz dneva v dan. Bomo videli, ali nam bo uspelo obdržati to rumeno majico," je po dirki dejal 32-letni Roglič.

Poleg Rogliča sta nastopila še dva Slovenca. Jan Polanc je za zmagovalcem zaostal 33 sekund ter zasedel 26. mesto, medtem ko je bil Domen Novak z zaostankom 54 sekund na 90. mestu. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu