8. 4. 2022, 21:00 | Vir: STA

Veliko RAZOČARANJE za Rogliča. Kaj se je zgodilo?

Profimedia

Tokrat ni šlo po načrtih. Slovenski kolesar je komaj prišel do cilja!

Peta etapa 61. dirke po Baskiji se za Primoža Rogliča ni končala po načrtih. Slovenski kolesarski zvezdnik je namreč izgubil skupno vodstvo, zaradi česar se je moral odpovedati rumeni majici.

Roglič je v cilj pripeljal v razredčeni glavnini, etapo od Zamudia do Mallabie (163,8 km) pa je dobil Španec Carlos Rodriguez.

Rodriguez, sicer eden od prvotnih ubežnikov, je dobil sploh prvo poklicno dirko v karieri. Na zahtevnem zadnjem delu klanca do Mallabie je zadržal sedem sekund naskoka pred skupino danes prepričljivih favoritov za najvišja mesta na čelu z drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom. Tretji Remco Evenepoel je zaostal devet sekund.

S tem je 22-letni Belgijec prevzel vodstvo v skupnem seštevku, bil pa je tudi pobudnik odločilnega napada 16 km pred koncem etape. Skupaj z njim je odpeljalo še nekaj v skupnem seštevku nevarnih kolesarjev, ki so tako prehiteli 32-letnega Rogliča. Ta je ob koncu tekme dejal, da se počuti utrujeno, tekma je bila po njegovih besedah zahtevna, pravi, da je komaj prišel do cilja.

V etapi je zasedel 19. mesto ter zaostal minuto in 16 sekund, v seštevku pa je zdaj osmi z 1:05 minute zaostanka. Za vodilnim Evenepoelom drugo mesto drži Martinez (+0:02), tretji pa je po novem Španec Jon Izagirre, ki zaostaja 21 sekund. Še sekundo več zaostanka imata četrti Rus Aleksandr Vlasov in peti Španec Pello Bilbao. Rogličev moštveni kolega Vingegaard na šestem mestu zaostaja 29 sekund.

Preostala Slovenca sta v cilj prišla kot del zasledovalcev okoli Rogliča. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je z istim časom kot Roglič zasedel 20. mesto, Domen Novak (Bahrain-Victorious) pa je bil 28. z zaostankom 1:29 minute. Polanc je skupno 39., Novak pa 49.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk