6. 6. 2022, 10:19

Ganljivi prizori: ko na drugi strani celine divja vojna, lahko slavje počaka

Profimedia

Ko ste 64 let čakali na svetovno prvenstvo, kaj je počakati še nekaj minut več?

Wales je izpolnil tisto, kar je njihov kapetan Gareth Bale opisal kot "največji rezultat" v njihovi zgodovini - toda to je bila edinstvena situacija.

Izjemno je bilo že to, da so bilii nasprotniki sploh na igrišču. Ker po invaziji Rusije v njihovi domovini divja vojna, so ukrajinski nogometaši junaško premagali Škotsko v polfinalu končnice in podvig skoraj ponovili v Cardiffu.

Izčrpani ukrajinski igralci so jokali kot dež po porazu z 0:1 in redkokdo ni bil ganjen ob pogledu na ta prizor.

Slavje lahko počaka

Po evforiji ob zadnjem sodnikovem žvižgu, so igralci Walesa pokleknili na kolena in pogledali v nebo. Potem so se dvignili na noge in stopili do ukrajinskih navijačev, preden so z domačimi navijači resno začeli s slavjem.

Noben navijač, valižanski rdeči ali ukrajinski modro-rumeni, ni zapustil svojega sedeža. Walesovi igralci so s tolažilnimi gestami okrog ramen nasprotnikov zaploskali ukrajinskim navijačem, ki so jim to gesto vrnili.

"Želeli smo samo pokazati, da cenimo njih in to, kar preživljajo kot narod," je dejal selektor Walesa Robert Page. "Zdelo se mi je, da je njihova ekipa izjemna in tudi njihovi navijači. To spoštovanje smo jim želeli izkazati," je dodal Page.

Najboljši ukrajinski nogometaš vseh časov Andrij Ševčenko je na Twitterju zapisal: "Neverjetno sem ponosen na našo ukrajinsko nogometno reprezentanco in naše najbolj zveste in neverjetne navijače! 💙💛 Dokazali ste, da se bomo ne glede na vse vedno borili do konca in vedno ostali skupaj. Ni vse v življenju odvisno od rezultata. Slava Ukrajini!"

Končali 64-letno čakanje

Gromenje gostov se je nato prebilo okrog ostale množice mestnega stadiona v Cardiffu, vključno s tistimi iz Walesa, ki jih je zgodovinski dosežek njihove ekipe dvignil na višjo raven, čeprav so si vzeli trenutek, da bi prepoznali občutke svojih gostov. 

Medtem ko je bilo občudovanje Ukrajine prisrčno, je bil to tudi večer za Wales. V dobrem pol stoletja, ki je sledilo njihovemu edinemu nastopu na svetovnem prvenstvu leta 1958, je bila Walesova pot do najvišjega tekmovanja velikokrat končana z mučnim neuspehom, pogosto na zadnji oviri. 

Zdaj je skupina B na svetovnem prvenstvu popolna. Wales bo za napredovanje igral z Iranom, ZDA in Anglijo. Angleško govoreča reprezentanca bo torej zagotovo napredovala.

In čeprav se je ta zlata generacija kvalificirala na zaporedna evropska prvenstva – in Wales popeljala v zgodovinske višave s prvim polfinalom leta 2016 – je njihova odsotnost na svetovnih prvenstvih še vedno predstavljala psihološko oviro, ki so jo morali odstraniti. 

Ti igralci so sprejeli ta zadnji izziv in ga, neobremenjeni s preteklostjo svojega naroda, premagali.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije