E. Č. | 25. 4. 2024, 11:55

'Nori' Japonec pristal pri kar 291 metrih! Toda ali bo rekord obveljal? (Odgovorni so se že odzvali)

YouTube/posnetek zaslona

Po neverjetnem poletu Rjojuja Kobajašija se je že odzvala smučarska zveza in dala jasno vedeti, kaj si misli o njegovem podvigu.

Kje so meje smučarjev skakalcev? Je realno pričakovati, da bodo nekoč dosegli celo magično mejo 300 metrov? Očitno podvig ni tako nemogoč, kot se zdi na prvi pogled. To je dokazal Rjoju Kobajaši, ki se je na Islandiji močno približal meji 300 metrov. V Hlidarfjallu je na naravni letalnici, narejeni zgolj iz snega, poletel kar 291 metrov daleč, kar je skoraj 40 metrov več od uradnega rekorda.

Rekord je v lasti Stefana Krafta. Avstrijec je namreč leta 2017 v Vikersundu pristal pri 253,5 metra. Toda ali je 30-letnik sploh še rekorder? Ali je rekordna znamka zdaj v lasti izjemnega Japonca? Po njegovem podvigu, ki se je zgodil v skritem projektu Red Bulla, se je že oglasila tudi Mednarodna smučarska zveza (FIS), ki je bila s svojim odgovorom kristalno jasna - rekord ne velja.

"Stefan Kraft je z 253,5 metra še vedno aktualni svetovni rekorder v smučarskih poletih. Kobajašijev polet ni potekal v skladu s pravili FIS. V posebnih pogojih mu je resda uspelo pokazati svoje izjemne sposobnosti, vendar pa se to nikakor ne more primerjati s tekmami svetovnega pokala v poletih, saj je bil projekt v celoti podrejen zgolj enemu tekmovalcu in ne nazadnje enemu samemu poletu," so dali jasno vedeti pri FIS.