9. 9. 2022, 17:12 | Vir: STA

Britanci v pričakovanju kraljevega nagovora

Profimedia

Dan po smrti kraljice Elizabete II. je novega kralja pred Buckinghamsko palačo v Londonu, kamor se je vrnil s soprogo Camillo, pozdravila večtisočglava množica. 

Karel III. bo javnost prvič nagovoril ob 19. uri po srednjeevropskem času. Kdaj bo slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto formalno za kralja razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

"Bog obvaruj kralja!"

Kralja je ob prihodu v London, kamor se je vrnil v spremstvu kraljice soproge Camille iz škotskega posestva Balmoral, pričakalo več tisoč ljudi.

Ob izreku sožalja je množica pozdravila novega monarha in vzklikala: "Bog obvaruj kralja!" 

Ljudje se pred Buckinghamsko palačo zbirajo že od četrtka, od kraljice se poslavljajo s polaganjem cvetja. Elizabeti II. so se danes poklonili tudi s 96 vojaškimi salvami, za vsako leto njenega življenja. Britanci so začeli obdobje žalovanja, zaradi česar so na Otoku odpovedali številne dogodke.

Profimedia

Sledi srečanje s premierko

Po prvem televizijskem nagovoru se bo kralj srečal tudi s premierko Liz Truss, ki jo je kraljica še v torek uradno imenovala na čelo vlade. Vlada nove premierke je že izrazila vso podporo novemu kralju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol