R. K. | 6. 12. 2022, 15:59

Podjetje Meta zagrozilo medijem: "Razmislili bomo o popolni odstranitvi novic s Facebooka"

Profimedia

Na nov zakon, ki ga je v ameriškem kongresu predstavila kongresnica slovenskih korenin Amy Klobuchar, so se v velikem tehnološkem podjetju ostro odzvali.

Pri podjetju Meta so zagrozili, da bodo z ameriškega Facebooka odstranili novice. Moti jih namreč nov zakon, ki ga želi sprejeti ameriški kongres, z njegovo pomočjo pa naj bi se borili proti "tehnološkim velikanom". Medijska podjetja bi si namreč lahko z njegovim sprejetjem izborila večji delež prihodkov od oglasov. Kar pa Meti ne ustreza. Sami namreč trdijo, da je situacija obratna in je njihova platforma tista, ki medijskim hišam povečuje promet.

Zakon o novinarski konkurenci in ohranjanju, kot so novo zakonodajo poimenovali, bi novinarskim organizacijam dal več moči pri pogajanjih o pristojbinah za vsebino, ki jo delijo na Facebooku. Medijske hiše namreč trdijo, da meta s prodajo oglasnega prostora služi prav zaradi njihovih objav. Dobički, ki naj bi jih ravno z njihovimi objavami ustvarjala Meta, so po njihovem ogromni, poroča 24ur.com.

Profimedia

Najbolj se pritožujejo predvsem ameriški lokalni mediji, ki so imeli med pandemijo covida velike težave, medtem pa je Meta kovala dobičke. Nov zakon, ki ima po poročanju tujih medijev dvostransko podporo, je v ameriškem kongresu predstavila senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki jo pri nas poznamo tudi zaradi njenih slovenskih korenin. 

Meta grozi z umikom novic

Pri Meti se z navedbami ne strinjajo. Trdijo namreč, da je ravno Facebook tista platforma, ki časopisnim hišam, ki so v zatonu, omogoča večji promet. Po mnenju predstavnikov podjetja, mediji svoje vsebine na Facebooku objavljajo ravno zato, ker imajo zaradi tega boljše poslovne rezultate. Ob tem so dejali, da bodo razmislili o tem, da bi ameriške novice s svoje platforme popolnoma odstranili

"Če kongres sprejme nepremišljen zakon o novinarstvu kot del zakonodaje o nacionalni varnosti, bomo prisiljeni razmisliti o popolni odstranitvi novic z naše platforme," besede tiskovnega predstavnika Mete Andyja Stona navajajo pri 24ur.com

Profimedia

Podoben zakon so leta 2021 že sprejeli v Avstraliji, kjer je Meta novice na Faceboku za kratek čas tudi v resnici ukinila. A so si kasneje pod plazom kritik premislili in z avstralsko vlado sklenili dogovor. Pri Meti so takrat povedali, da je zanje "poslovni dobiček od novic minimalen. Novice predstavljajo manj kot štiri odstotke vsebine, ki jo ljudje vidijo," piše omenjeni medij.

Grožnja demokracijam po svetu

Zakon, ki je sprožil nesoglasja med medijskimi organizacijami in korporacijo Meta, je del večjega sklopa zakonov, s katerim se skušajo upreti prevladi tehnoloških velikanov, kakršen je tudi omenjeno podjetje. Če zakona ne bodo sprejeli, bodo ameriški lokalni časopisi po mnenju podpornikov zakonodaje propadli, njihovo vlogo pa bodo prevzela družbena omrežja

Profimedia

Po mnenju Matta Stollerja iz American Economic Liberties Project Meta medije žive požira. Kot je dejal, tudi prizadevanja korporacije, da bi izsiljevali kongres, kažejo, zakaj je takšen monopol grožnja demokracijam po vsem svetu, navajajo pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord